Skip to content
contract met twee pennen

Concurrentiebeding bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Zijn er werknemers binnen jouw organisatie werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een concurrentiebeding? Let dan op!

De wet schrijft voor dat een werkgever in principe alleen een concurrentiebeding met een werknemer kan overeenkomen wanneer zij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn aangegaan.

Het is wel mogelijk om een concurrentiebeding overeen te komen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, maar dit is alleen toegestaan als dit voor het bedrijf noodzakelijk is vanwege een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit belang moet uitgebreid beschreven worden in de arbeidsovereenkomst. In de praktijk blijft een dergelijk beding echter bijna nooit in stand.

Op 4 maart 2024 is het wetsvoorstel Modernisering concurrentiebeding in internetconsultatie gebracht. Deze wet zal – als hij wordt aangenomen – de huidige regels voor het gebruik van een concurrentiebeding flink aanscherpen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zullen de volgende wijzigingen worden doorgevoerd:

  • Een concurrentiebeding kan nog maar maximaal één jaar effect hebben na het einde van de arbeidsovereenkomst
  • Het gebied waarin de werknemer niet mag werken vanwege het concurrentiebeding moet altijd worden vermeld
  • Het zwaarwegende bedrijfs-of dienstbelang voor een concurrentiebeding moet worden gemotiveerd voor alle arbeidsovereenkomsten
  • De werkgever informeert de werknemer uiterlijk één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst of hij de werknemer aan het concurrentiebeding wil houden, en voor hoe lang
  • De werkgever moet de werknemer een vergoeding betalen wanneer een beroep op het concurrentiebeding wordt gedaan
  • Deze vergoeding bedraagt 50% van het laatstverdiende maandloon (inclusief emolumenten), voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen

Als het concurrentiebeding niet aan voornoemde eisen voldoet, dan is het niet rechtsgeldig overeengekomen en kan de werkgever de werknemer er niet aan houden.

Als de wetswijziging daadwerkelijk wordt doorgevoerd, zullen de bestaande concurrentiebedingen gewoon van kracht blijven, deze hoeven niet te worden aangepast. De werkgever is echter wel de boete verschuldigd wanneer hij zich daadwerkelijk beroept op het concurrentiebeding.

De ambitie van de (demissionair) minister om het voorstel per 1 januari 2025 in werking te laten treden is niet behaald. Het Wetsvoorstel Modernisering concurrentiebeding zal pas op zijn vroegst in Q4 van 2025 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Voorlopig blijft het concurrentiebeding dus ongewijzigd. Wees u er echter van bewust dat wanneer u standaard een concurrentiebeding heeft opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dit u in toekomst wellicht geld kan gaan kosten wanneer u hier een beroep op doet. Wij houden u op de hoogte.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het concurrentiebeding? Neem dan gerust contact met ons op.

Back To Top