Skip to content
Leaseauto bij ziekte

Leaseauto tijdens ziekte

Kan ik mijn zieke werknemer verplichten om zijn leaseauto in te leveren gedurende de periode dat hij ziek is?

Jazeker, maar dan moet dit wel duidelijk zijn afgesproken! De hoofdregel is namelijk dat een zieke werknemer tijdens zijn ziekteperiode recht heeft op loondoorbetaling. Deze regel moet ruim worden uitgelegd, dus ook secundaire arbeidsvoorwaarden (de leaseauto) vallen onder deze verplichting. Over het algemeen wordt aangenomen dat als de werknemer zijn leaseauto ook privé mag gebruiken, hij ook tijdens zijn ziekteperiode recht heeft op het gebruik van die auto. Het privégebruik van een leaseauto kun je dus zien als “loon in natura”, en dit valt ook onder de loondoorbetalingsverplichting.

Uiteraard bestaat op deze hoofdregel ook weer een uitzondering. Als de werkgever namelijk contractueel met de werknemer is overeengekomen wanneer de bedrijfsauto moet worden ingeleverd, mits de werkgever daardoor duidelijke en objectieve criteria heeft gegeven. Kortom, als in de bruikleenovereenkomst duidelijk afgesproken is dat de leaseauto ingeleverd moet worden tijdens ziekte, dan kunt u de zieke werknemer verplichten om zijn leaseauto in te leveren!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via info@mijnjuristenkantoor.com of 010-241 0077.

Back To Top